Fuar Ertelemelerinin Sektöre Etkilerine Dair Değerlendirme…
- On 12 Nisan 2020
Uluslararası Fuar Yapımcıları Derneği (UFYD) Yönetim Kurulu Coronovirüsü nedeniyle Dünyada ertelenen fuarlar, 13 Mart 2020 tarihinde T.C. Resmi kurumları tarafından yurtiçinde düzenlenmesi plananlanan fuarların ertelenmesi, sektöre etkileri ve sonuçları hakkında değerlendirme yaptı. Konuyla ilgili değerlendirmelerini ilgili makamlar ve kamuoyu ile paylaştı.
FUAR ERTELEMELERİNİN SEKTÖRE ETKİLERİNE DAİR DEĞERLENDİRME
Yılda 325 milyar dolarlık ciro yapan Global Fuarcılık Sektörü, 2020 yılının başından bu yana Çin’den başlayarak dünya üzerinde değişik coğrafyalarda hızla ilerleyen Koronavirüs salgınından en önce ve doğrudan etkilenmektedir.
Dünya genelinde 500’ün üzerinde fuar ertelenmiş veya iptal edilmiştir. Virüs sebebiyle Asya/pasifik bölgesindeki kayıp 9,6 milyar dolar olurken Avrupa’da bu miktar 6,6 milyar dolara ulaşmıştır.
Türkiye’de, Ticaret Bakanlığı tarafından 13 Mart 2020 tarihinde yapılan açıklama ile, 16 Mart 2020 – 30 Nisan 2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan fuarlar, yıl içerisinde daha ileri tarihlere ertelenmiştir. Mayıs 2020 içerisinde düzenlenecek fuarlar için henüz net bir karar olmamakla birlikte, ertelemelerin olabileceği de gündemde yer almaktadır.
Ertelenen fuarlar için 2020 Mayıs ayından itibaren yeni tarihler belirlenirken, aynı tarihlerde benzer nitelikte fuar(lar) ile çakışması halinde nasıl bir yol izleneceğine henüz karar verilmemiştir.
Yukarıda belirtilen karar kapsamında ve belirlenen tarih aralığında 110 fuar ertelenmiştir; 2020 toplam fuarlarına oranı %22’dir. Ertelenen fuarların 25 tanesi Uluslararası İhtisas Fuarı, 85 adedi Ulusal İhtisas Fuarı niteliğindedir. Fuarların 37’si İstanbul’da düzenlenmekte olup bunların 21’i Uluslararası İhtisas Fuarı’dır.
2019 yılı istatistiki verileri ile, Uluslararası İhtisas Fuarlarında, yerli katılımcıya tahsis edilen fuar alanı, tüm fuar alanının %82’si olmuştur. İhracata yönelik çalışan ağırlıklı olarak KOBİ seviyesindeki şirketler uluslararası alıcılar ile Fuarlarda bir araya gelmektedirler.
Kısa vadeli erteleme/iptaller, planlanan işleri ve gelirleri geciktirmektedir. Fuarcılık Endüstrisi ve müşterileri (katılımcı ve ziyaretçiler) için varlıklarını sürdürme konusunda risk oluşturmaktadır. Özellikle KOBİ’ler doğrudan ve geri dönülmeyecek şekilde etkilenebilecektir.
Fuarlar, yeni pazarların ve yeni iş alanlarının buluşması, yeni müşterilerin yüz yüze bir araya gelmesine olanak yaratır ve ihracat gelirlerine büyük katkı sağlamaktadır.
UFI (Küresel Fuar Endüstrisi Birliği) ve SISO (Bağımsız Fuar Organizatörleri Derneği) dünya genelinde Fuarcılık Endüstrisinin sürekliliği ve gelişimi için bir kampanya ile krizin fırsata dönüşmesi için kampanya başlatmıştır.
Türkiye ihracatının hızlanarak artması, ekonomik kalkınmanın ve istihdamın artışı ve sürdürülebilirliği için Türkiye Fuarcılık Sektörü tüm paydaşları ile birlikte desteklenmeli, hızlı ve sürdürülebilir önlemler derhal uygulamaya alınmalıdır.
Kamu ve Özel Sektörü, Türkiye ihracatının artması ve ekonomik kalkınmaya destek olmak, hızlı ve etkin sonuçlara ulaşmak üzere bir arada çalışmaya davet ediyoruz.
Saygılarımızla,
UFYD YÖNETİM KURULU
ULUSLARARASI FUAR YAPIMCILARI DERNEĞİ (UFYD)
Gökevler Mah. 2312 Sok. No: 16 Kat: 10 Daire: 117 GinzaCorner Plaza Kıraç – Esenyurt / İSTANBUL